Arjan Erkel studeerde in 1997 af als culturele antropoloog aan de Radbout Universiteit in Nijmegen. Tijdens zijn studie vertrok hij voor zijn afstudeeropdracht in 1994 voor het eerst met Artsen zonder Grenzen naar het veld.
In Uganda bestudeerde hij het ontstaan van een nieuwe gemeenschap in een vluchtelingenkamp in Noord-Uganda waar zo’n 70.000 Sudanezen naartoe gevlucht waren. Na deze eerste ervaring was hij meteen verkocht. De afwisseling van het leven in een andere cultuur, het ondersteunen van mensen in een voor hun zeer zware periode en het ontmoeten van internationale collega’s maakte dat hij graag nog eens voor Artsen zonder Grenzen uitgezonden wilde worden.
Met veel plezier heeft Arjan Erkel sinds 1996 diverse lange en korte perioden gewerkt in Kenia, Sierra Leone, Tajikistan, Uzbekistan en Rusland.
Van student groeide hij eerst van logistiek manager naar project coordinator en tenslotte ging hij als country manager in 2002 naar Rusland.
Op 12 augustus 2002 werd Arjan Erkel ontvoerd door vier gewapende mannen. Dit gebeurde in Machatsjkala, de hoofdstad van de Russische deelrepubliek Dagestan waar hij sinds april 2002 als country manager werkte. 607 dagen zat hij onder meer opgesloten in donkere kelders en zwaar bewapende slaapkamers. Meerdere malen vreesde hij voor zijn leven, werd mentaal heen en weer gegooid tussen hoop en wanhoop en voelde zijn einde naderen tijdens nachtelijke ritten in de kofferbak van een auto op weg naar nieuwe onzekerheid. Gelukkig wist hij zich staande te houden door middel van acceptatie, vermannen, contact maken met mijn bewakers en het initiatief nemen om zijn eigen situatie te verbeteren.
11 april 2004 kwam Arjan Erkel geheel onverwacht vrij. Al snel werd hem gevraagd een boek te schrijven (Ontvoerd) over zijn ervaringen en ook werd hij benaderd om lezingen te gaan geven.
Na het schrijven van zijn eerste boek kreeg hij de slag te pakken en heeft hij nog twee boeken geschreven, Samir (2007) over de aantrekkingskracht van de radicale islam op jongeren. Het boek beschrijft treffend het verhaal van een Nederlandse jongen die op jihad gaat. Generatie YEP (2010), samen met etnomarketeer Sezgin Yilgin gaat over de opkomst van een nieuwe marketing doelgroep de Young Ethnic Professionals.
Bron: arjanerkel.nl