Kort interview met Hans Keegstra
Hans Keegstra, Director of Respiratory R&D Haarlem, praat met aanstekelijk enthousiasme en pretlichtjes in zijn ogen. Samen met zijn 22 medewerkers werkt hij aan R&D-projecten voor de hele wereld en is daardoor een schakel bij het tot stand brengen van het ‘Wonder van Teva’.
Respiratory R&D Haarlem kiest niet zelf welke producten er ontwikkeld worden. Dat wordt aangestuurd door Teva Global Respiratory R&D. De afdeling is in elk geval bereid een uitdaging aan te gaan. Zelfs generieke pulmonologie producten worden in het algemeen verpakt in speciale inhalers die op zich ook al beschermd zijn door een regiment van octrooien en geregistreerde handelsmerken. “Toch willen we in deze markt een stevige voet aan de grond krijgen. Het betekent gewoon dat we creatiever en vasthoudender te werk moeten gaan,” verklaart Hans Keegstra.
Mazen in het net
Hans wordt hierin ondersteund door een speciale groep die binnen de afdeling octrooien van Teva werkt. Deze groep staat bekend als IPPO: Identification of Product Patent Opportunities. “Het komt erop neer dat ze kijken of er bepaalde zwakke punten of mazen in het net te vinden zijn in de huidige productoctrooien. Het is bijzonder interessant voor Respiratory R&D als ze er eentje vinden. Dat betekent dat we ongestoord door kunnen gaan met ons ontwikkelingswerk.” En natuurlijk zijn er ook directe financiële voordelen. Dat wordt geïllustreerd door een schikking die overeengekomen is met GSK met betrekking tot het (vermeende) octrooi voor Nabumeton. Dankzij IPPO mocht Teva in 2001 een extra bedrag van 100 miljoen dollar in ‘buitengewone inkomsten’ optekenen nadat GSK had getracht Teva in de markt te blokkeren op basis van een ongeldig octrooi.
Scope-voordelen
Alle pulmonologie geneesmiddelen hebben goede marges. Een Teva-versie van een merkgeneesmiddel kan zijn gewicht in goud waard zijn. Teva Global Respiratory R&D ontwikkelt producten voor verschillende markten tegelijkertijd. “Hierdoor bereiken we wat je ‘scope-voordelen’ zou kunnen noemen, al produceren we het slechts in één productievestiging. En doordat we in die ene vestiging grote hoeveelheden draaien, realiseren we daarbij ook nog schaalvoordelen. Ons systeem van geïntegreerde ontwikkeling en productie levert integratievoordelen op. Dit is een soort Teva-factor die onderdeel vormt van mijn ‘Teva Wonder’: het effect van een enkele succesvolle productregistratie wordt hierdoor verveelvoudigd.”
Bron: TEVA Pharmachemie