Eigenlijk zou ze alle talen wel willen leren. Maar de eerstvolgende die Roos onder de knie wil krijgen is Chinees. Ze is geïnspireerd geraakt door een recent onderzoek naar mogelijkheden in strategische markttoetrediging van luxe merken in Shanghai. "Ik ben altijd dol op talen geweest," vertelt ze. Taal en internet, op dat snijvlak speelt zich haar loopbaan tot nu toe af.
SEO in Berlijn
Roos koerst daarbij op haar eigen, onconventionele kompas. In 2009 trok ze naar Berlijn, min of meer op de bonnefooi. Omdat Duits haar lievelingstaal was, maar ook omdat de stad lonkte. Ze werkte er bij verschillende internetbedrijven en werd een specialist in Search Engine Optimisation. "Berlijn is het episch centrum van de internet startups. Het leven gaat er snel, het barst van de bijzondere ontwikkelingen en kansen. Een goede sfeer. Maar na een jaar of drie had ik het wel gezien. Ik wilde verder, een nieuwe uitdaging."
Zweeds en bedrijfskunde
Dat werd Nederland. Roos begon in 2011 bij UPC, waar ze door verschillende online projecten de communicatie en gebruiksvriendelijkheid van het bedrijf helpt te verbeteren. En ze maakte zich in de tussentijd een nieuwe taal eigen: Zweeds, dat ze intussen vloeiend spreekt. En ook begon ze met de part-time Master bedrijfskunde aan de Erasmus universiteit in Rotterdam. "Ik vind het heel interessant, ik wil me op dat terrein verder ontwikkelen. Vooral de rol en het belang van diversiteit in het bedrijfsleven is iets dat me extreem triggert."
Internationale verbindingen door taal
Over enkele jaren hoopt Roos haar nieuw opgedane kennis te combineren met haar liefde voor taal, in een internationale en strategische functie. "Het is mijn droom om ooit ergens te werken al een soort liaison officer, in de driehoek Nederland - Zweden - Duitsland. Of nog verder en exotischer dan dat: hoe meer te leren, hoe beter. Verbindingen leggen door middel van taal, daar word ik heel gelukkig van."